sobota, 12 marca 2011

Żywienie a Płodność: Pokarmy Sprzyjające Płodności


W tej serii artykułów piszemy jak za pośrednictwem diety możesz zwiększyć szansę na poczęcie. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Dlatego żywność jest jednym z najważniejszych narzędzi wspomagania płodności. Przeczytaj także: Jak Łączyć Pokarmy i Dobierać PorcjeMetody Przygotowywania Posiłków.

W miarę możliwości, kupujmy pokarmy pochodzące z hodowli bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów, czy herbicydów. Wiele z nich możemy hodować we własnym ogrodzie.

Warzywa
Ciemna zielenina (szpinak , botwina, jarmuż) – doskonałe źródło kwasu foliowego, wapnia, witaminy A, C, i B, oraz mikroelementów. Szpinak i botwinę należy blanszować aby zneutralizować działanie kwasu oksalidowego, który powoduje utratę żelaza i wapnia z organizmu. Botwina jest bogata w chlorofil, witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk, minerał odpowiedzialny za poprawne funkcjonowanie męskich hormonów rozrodczych, syntezę białek, wzrost komórkowy, oraz układ odpornościowy. Jarmuż jest bardzo bogaty w wapń (szczególnie ważne jeśli ograniczysz produkty mleczne). Jarmuż, kalafior, i brokuły zawierają goitrogeny, które mogą zaburzać produkcję hormonu tarczycy. Gotowanie niweluje ten efekt. Dodatkowo, jeżeli cierpisz na niedoczynność tarczycy, jedz pokarmy bogate w jod, takie, jak wodorosty, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.


Sałata – im ciemniejsza w kolorze, tym więcej składników odżywczych. Zawiera cholinę (potrzebną przy trawieniu tłuszczy, a tym samym korzystną dla równowagi hormonalnej, bo estrogen jest produkowany i przechowywany w naszych komórkach tłuszczowych).
Daikon – wszystkie rodzaje rzodkwi mają właściwości regulującę gospodarkę hormonalną, lecz daikon ma na nią szczególnie zbawienny wpływ, gdyż zawiera związki siarki, które poprawiają działanie woreczka żółciowego i produkcję żółci.
Awokado - dobre źródło zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy E, i potasu.
Sok z trawy pszennej – świeżo wyciśnięty sok z trawy pszennej, przeciwieństwie do przetworzonych produktów z mąki pszennej, jest doskonałym źródłem chlorofilu, kwasu foliowego, oraz wielu mikroelementów. To prawdziwe źródło młodości.
Seler – zawiera dużo kwasu foliowego, witaminy B6 i B1 i potasu – substancje te wspomagają system endokrynologiczny.
Ogórek – zawiera kwas foliowy, witaminy A i C, oraz potas, magnez i inne mikroelementy.
Marchew – wspaniałe złoże karotenu, przeciwutleniaczy, witaminy K, biotyny, witaminy C, B6, i minerałów.
Buraki – korzenie i botwina zawierają dużo witaminy B6, żelaza, magnezu, i fosforu. Działają oczyszczająco, gdyż wspierają funkcję wątroby i jelit.
Grzyby shiitake – są bogate w białko i selen; budują odporność organizmu (osoby cierpiące na endometriozę lub drożdżaki powinny ich jednak unikać).
Czosnek i cebula – źródło magnezu, witaminy B6, selenu (wzmacnia odporność organizmu).
Kiszonki (ogórki, kapusta) – są bogatym źródłem witaminy C. W okresie zimy świetnie zastąpią sałatę (zimowa sałata jest uboga w substancje odżywcze i często jest pryskana).

Owoce
Jabłka – im mniej słodkie, tym lepsze (niższa zawartość cukru). Zawarta w nich pektyna poprawia gospodarkę jelit.
Winogrona – źródło flawonoidów, witaminy B6, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C i potasu.
Wiśnie – zawierają flawonoidy, witaminę C, oraz miedź.
Morele – bogate w ważny dla odporności organizmu karoten.
Czarne jagody – jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, poprawiają trawienie.
Tybetańskie jagody goji (kocowój szkarłatny) – roślina pochodząca z Chin, zwana też „jagodą szczęścia”; jagody i soki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i przez internet – w medycynie orientalnej uznawane są za remedium poprawiające libido, są doskonałym źródłem witaminy C, aminokwasów, i minerałów.
Grejpfruty, pomarańcze – ich skórka zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i bioflawonoidów, które wspierają zdrowy rozwój endometrium.
Cytryny – zawierają witaminę C, flawonoidy, oraz potas.

Kasze i ziarna zbóż
Kasza gryczana – to królowa kasz bo jest niezwykle bogata w składniki odżywcze, a nie obciąża organizmu. Zawiera dużo roślinnego białka, kwasu foliowego, krzemu, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Nie zawiera glutenu.
Kasza jaglana – szczególnie gruboziarnista, zawiera lecytynę, białko, krzem, witaminy z grupy B, żelazo i miedź. Zawiera jednak goitrogeny, więc jeżeli masz kłopoty z tarczycą, stosuj ją rzadziej, niż inne kasze.
Kasza jęczmienna – ma dużo rozpuszczalnego błonnika, a więc zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Quinoa – ziarno bogate w białko; zawiera niezbędne aminokwasy, istotne przy produkcji tkanek.
Ryż brązowy - doskonałe źródło błonnika, aminkowasów, oraz witamin z grupy B, w tym B6.
Amarantus – ziarno bogate w białko, witaminy z grupy B, wapń, potas, mangan, miedź, a także fitoestrole, które mogą być pomocne w profilaktyce chorób zwyrodnieniowych.

Produkty ze sfermentowanej soji
Spożycie niefermentowanych pokarmów sojowych, jak mleko sojowe, czy tofu może się wiązać z osłabionym libido, słabą absorpcją składników mineralnych, oraz zaburzeniami pracy tarczycy. Inaczej jest z produktami ze sfermentowanej soji, które mogą wspomagać produkcję estrogenu w pierwszej fazie cyklu (dlatego ich spożycie należy ograniczyć do fazy folikularnej (przed owulacją). Sfermentowanych produktów należy też unikać przy skłonnościach do drożdżaków.
Pasta miso – sfermentowana pasta z soji, jest podstawą kuchni japońskiej od setek lat. Zawiera cenne enzymy, działa krwiotwórczo, wspomaga trawienie i przemianę węglowodanów. Występuje w wielu odmianach, od białego miso owsianego, do ciemnej pasty sojowej. Miso należy dodawać do potraw na samym końcu gotowania, gdyż w temperaturze powyżej 47 stopni Celsjusza zachodzi rozkład enzymów.
Tempeh - tabliczki sfermentowanych nasion soi (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, w wyspecjalizowanych supermarketach i na internecie). Są bogate w białko, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, i mangan.
Sos Tamari – specjalnie fermentowany sos sojowy bez dodatku pszenicy.

Fasola - jest doskonałym źródłem błonnika, co czyni ją pomocną w regulacji poziomu cukru we krwi. Spożywana razem z kaszą czy ziarnami zbóż stanowi źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, oraz mikroelementów niezbędnych do produkcji enzymów. Jeden z takich enzymów, oksydaza siarczynowa, wspomaga funkcjonowanie wątroby. Ponieważ wątroba jest jednym z czołowych organów przetwarzających estrogen, fasola często jest wymieniana jako pokarm wspomagający płodność kobiety. Dodatkowo, spożycie fasoli może obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi.

Orzechy i nasiona
Orzechy i masła orzechowe (oprócz orzechów arachidowych) są doskonałym źródłem witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczy istotnych przy produkcji hormonów. Orzechy należy przechowywać w lodówce aby zapobiec jełczeniu, podczas którego wydzielają się toksyczne związki chemiczne. Dobrze jest kupować orzechy w sklepach o dużym obrocie towaru, gdzie towar jest świeży. Najzdrowsze są orzechy w stanie surowym, bez dodatków.
Migdały – namoczone przez 12 godzin przed spożyciem są łatwiejsze do strawienia. Zawierają dużo witaminy E, tłuszczy jednonienasyconych i wielonienasyconych, flawonoidów, potasu, cynku, wapnia, i boru.
Orzechy nerkowca – zawierają minerały, miedź, magnez, potas, żelazo, cynk, biotynę i białko.
Pestki ze słonecznika – dobre źródło witaminy E.
Pestki z dyni – magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, witaminy: B1, B2 B3, oraz białko.
Ziarno sezamu – łuskane jest doskonałym źródłem białka, wapnia, przeciwutleniaczy, witamin B1 i B2, oraz cynku.
Orzechy brazylijskie – zawierają dużo cynku i selenu.

Oleje
Oliwa z oliwek – najlepszy rodzaj to oliwa typu „extra vergine”, z pierwszego tłoczenia. Zawiera najwięcej ze wszystkich olejów kwasów tłuszczowych z grupy Omega -9. Jak każdy tłuszcz, należy ją jednak stosować z umiarem.
Olej kokosowy – zawiera kwas laurynowy, który ma właściwości antybakteryjne. Można go też stosować jako naturalny balsam do ciała lub krem pod oczy. Pięknie pachnie.

Miód - jest to jedno z bezpieczniejszych źródeł cukru, a przy tym ma działanie antybakteryjne.

Ryby morskie - są dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu witamin, szczególnie z grupy A, D i E, składników mineralnych (potas, wapń, fosfor) i mikroelementów (żelazo, kobalt, mangan, miedź, cynk jod, fluor). Wybierajmy gatunki ryb znajdujące się niżej w łańcuchu pokarmowym (makrela, śledź), gdyż istnieje niższe ryzyko skażenia rtęcią. Kobiety w ciąży i kobiety karmiące nie powinny spożywać w ciągu tygodnia więcej niż 100 g dużych ryb drapieżnych takich jak miecznik, rekin, marlin, szczupak, tuńczyk.

Przyprawy (imbir, cynamon, nasiona kopru włoskiego) – działają rozgrzewająco i pobudzają krążenie. Według TMC, są szczególnie pomocne fazie lutealnej, poprawiając działanie nerek i produkcję progesteronu.

Brak komentarzy: